Amstelveen,
24
oktober
2019
|
16:18
Europe/Amsterdam

Werk voor iedereen

Bij de SVB is er werk voor iedereen. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die vallen onder de doelgroep Banenafspraak. Vanaf 2015 werken zij in o.a. de dienstverlening, bij gebouwenbeheer en in ondersteunende rollen bij HR of IT. De SVB vindt het belangrijk dat iedereen moet kunnen werken en kansen moet krijgen op de arbeidsmarkt.

Een voorbeeld uit de praktijk
John Ebus (teamcoach registratieteams Roermond en Nijmegen): ‘Vanuit DSV Nijmegen en Roermond zijn er 16 medewerkers voor het registratiewerk van zeven SVB-locaties. In 2016 kwam de vraag of we werk hadden voor een collega met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze collega is onder begeleiding van een serviceteammedewerker ondersteuning gaan bieden bij het registratiewerk in Roermond. Toen bleek dat de werkzaamheden met meer aandacht voor kwaliteit werden opgepakt is de groep in 2018 uitgebreid.’

Vanaf april 2019 zijn nog meer nieuwe collega’s aangenomen en inmiddels zijn er twee registratieteams. Samen hebben deze teams één doel: de klantgegevens zo goed en zo snel mogelijk te registreren, ter versterking van de overige kantoren van de SVB. De medewerkers worden begeleid en gecoacht door andere collega’s, een teamcoach en jobcoaches van het bureau Forta4u. Dit bureau is gespecialiseerd in het trainen en begeleiden van mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. In september 2019 zijn nog eens elf medewerkers gestart bij de SVB.

De ervaringen
Julian Naaijen: ‘Na veel werkervaring opgedaan te hebben in verschillende banen, zeg maar gerust alles behalve administratief werk, heeft de SVB mij de kans gegeven om mijzelf verder te ontwikkelen. Sinds december 2018 werk ik in het registratieteam. Ik vind mijn werk leuk om te doen, ik heb fijne collega’s, de SVB geeft mij vrijheid in het plannen van mijn werkweek en ik voel mij geaccepteerd. Ik mag zijn wie ik ben en dat zorgt ervoor dat ik gemotiveerd ben en met plezier naar mijn werk ga.’

Ruud van Kerkhof, begeleider Registratieteam Nijmegen: ‘Het is ontzettend leuk om mijn collega’s van de registratieteams te begeleiden. Er is veel energie en gedrevenheid om samen ons doel te bereiken: kwalitatief goed en snel registreren. Het is goed om te zien dat de twee registratieteams van Nijmegen en Roermond steeds beter op elkaar afgestemd zijn, en ik vind het mooi om daar een onderdeel van te mogen zijn.’

Bij de SVB…

  • werken er sinds september 2019 59 medewerkers afkomstig uit de doelgroep Banenafspraak en in oktober en november starten er nog 8 nieuwe collega’s.
  • is met UWV een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de werving en selectie van mensen uit de doelgroep Banenafspraak.
  • worden in 2019 85 banen gecreëerd voor mensen uit de doelgroep Banenafspraak en in 2020 93 banen van 25,5 uur per week.
  • worden medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak volwaardig opgenomen in het arbeidsproces, waarbij functies of werkzaamheden op maat kunnen worden gecreëerd.

Meer informatie over de Wet banenafspraak en quotumregeling? Klik hier voor een toelichting op deze wet.

Deel deze release