Amstelveen,
06
juni
2017
|
15:12
Europe/Amsterdam

Trend ‘groene namen’ in Nederland

Lente, Denne, Vlinder, Mees. Het zijn allemaal zogenaamde ‘groene namen’: voornamen die afgeleid zijn van de natuur. Afgelopen vrijdag 2 juni vertelde woordvoerder Fleur Bello van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over de trend van deze groene namen op de radio van Omroep Gelderland. De aanleiding voor het interview waren de namen van de drie kinderen van Irene van der Zee uit Wageningen: Lente, Tuijn en Denne. De SVB weet als uitvoerder van de kinderbijslag alle namen van pasgeboren kinderen. Krijgen pasgeboren kinderen tegenwoordig vaker een groene naam dan vroeger?

Woordvoerder Fleur Bello legt uit dat er geen significante cijfers zijn als het gaat om groene namen in de regio Wageningen. Over groene namen in Nederland in het algemeen vertelt zij het volgende:

  • Mees is in Nederland een blijvend populaire naam. De afgelopen vijf jaar is de naam met 10% toegenomen. Naast de naam Mees voor jongens, krijgen pasgeboren meisjes ook steeds vaker deze naam. Mees staat in 2016 zelfs op de 12e plaats (541 keer gegeven in 2016)

  • Raaf is steeds populairder geworden. Sinds 2012 is hij vier keer zo populair geworden. (28 keer gegeven in 2016)

  • Tuijn en Bloesem zijn zeldzaam. Deze namen worden slechts enkele keren gegeven.

  • Vlinder, Merel, Denne en Lente zijn namen die sinds 2012 populair blijven.

Luister hier naar het volledige radiofragment van Omroep Gelderland.