Amstelveen,
02
maart
2020
|
07:26
Europe/Amsterdam

SVB voert de CSE-regeling uit

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert, vanaf 1 maart 2020, in samenwerking met het Instituut Asbestslachtoffers en het OPS-loket de CSE-regeling (chronische encephalopathie of OPS) uit. Deze regeling is bedoeld voor werknemers die als gevolg van hun werk het Organo Psycho Syndroom (OPS) hebben opgelopen. In de volksmond wordt het ook wel ‘schildersziekte’ genoemd.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de CSE-regeling moet men over een diagnose beschikken, of die voor 1 september 2020 hebben aangevraagd bij de medisch specialisten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. Verder moet de aanvrager tijdens de blootstelling in Nederlandse loondienst geweest zijn, en eerder geen of een lagere vergoeding hebben ontvangen dan de vastgestelde tegemoetkoming. De hoogte van de maximale vergoeding is € 21.269,-.

Het OPS-loket adviseert de SVB of iemand in aanmerking komt voor deze regeling. De SVB besluit en keert de eenmalige tegemoetkoming uit.

Wat is CSE precies?
CSE staat voor chronische encephalopathie en is een ernstige hersenaandoening. Deze aandoening wordt veroorzaakt langdurige blootstelling aan oplosmiddelen. Denk hierbij aan schilders, drukkers, autospuiters en tapijtleggers. Het leidt tot concentratieproblemen, mentale traagheid en stemmingsproblemen.

Een andere benaming voor CSE is Organo Pscyho Syndroom (OPS).

Meer informatie over de aanvraagprocedure is te vinden op svb.nl/cse en op de website van Stichting OPS.

Deel deze release