Amstelveen,
03
juli
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

SVB gaat in hoger beroep na uitspraak rechter over PGB-uitbetaling

Op woensdag 1 juli moest staatssecretaris Van Rijn zich voor de zevende keer verantwoorden voor de onregelmatigheden in de betaling van PGB-gelden. Tijdens dit debat werd de staatssecretaris door meerdere oppositiepartijen opgeroepen om de SVB van een hoger beroep te weerhouden. Het hoger beroep wordt door de SVB aangespannen nadat de rechtbank in Amsterdam de SVB veroordeelde tot het betalen van boete aan een zorgverlener die te laat was uitbetaald.

De betreffende zorgverlener heeft haar geld, de wettelijke verhoging en de proceskosten inmiddels betaald gekregen. Desondanks houdt de SVB vast aan het hoger beroep. Niet omdat zorgverleners die buiten hun schuld om te laat betaald zijn, geen recht zouden (moeten) hebben op een schadevergoeding, maar bovenal vanwege formeel juridische redenen.

Relatie

Het hoger beroep in deze zaak heeft vooral als doel duidelijkheid te krijgen over de relatie tussen zorgverlener en de SVB. De rechter heeft vooralsnog geconcludeerd dat uit het arbeidsrecht voortkomende verplichtingen van toepassing kunnen zijn op de verhouding tussen de SVB en zorgverleners die vanuit PGB-budgetten betaald worden. Volgens de SVB is dit niet in lijn met de bedoeling van de wetgever.

Voor de budgethouder is het van belang om duidelijkheid te krijgen over de rol van de SVB. Die duidelijkheid zou het hoger beroep moeten bieden.