Amstelveen,
11
januari
2018
|
12:55
Europe/Amsterdam

Rijksoverheid.nl biedt overzicht rondom ‘life events’

Wie een belangrijke gebeurtenis meemaakt, moet vaak van alles doorgeven aan de overheid. Dan is het belangrijk om overzicht te krijgen: wat moet precies worden geregeld? En bij welke instantie? Om mensen de weg te wijzen, zijn verschillende ‘life events’ op Rijksoverheid.nl gepubliceerd: met pensioen gaan, scheiden, 18 jaar worden, overlijden en werkloos worden. Bij elke gebeurtenis wordt stap voor stap beschreven wat allemaal moet worden geregeld en waar mensen terecht kunnen.

Eén keer doorgeven
Door een paar vragen te beantwoorden, krijgt de burger een checklist op maat. Per onderwerp volgt een korte toelichting en een link naar de website van de uitvoeringsinstantie waar hij of zij zaken direct online kan regelen. Doordat uitvoerders zoals DUO, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank steeds meer samenwerken, hoeft een wijziging vaak maar één keer worden doorgegeven.

Overzicht
Bas van Delden, directeur Dienstverlening Sociale Verzekeringen bij de SVB: Als je gaat scheiden bijvoorbeeld, komt er nogal wat op je af. Wat gebeurt er met het huis, wat moet je regelen als je kinderen hebt? En wat gebeurt er in dat geval met de kinderbijslag of, als je pensioengerechtigd bent, met de AOW? Met de life events krijgen mensen in één keer een overzicht van wat ze moeten regelen óf moeten weten. Een goede stap om het burgers makkelijker te maken.”

Check het resultaat
Aan het project van het Ministerie van Algemene Zaken werkte, naast DUO en de Belastingdienst, ook de Sociale Verzekeringsbank mee. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk de checklists op de website van Rijksoverheid.nl: