Amstelveen,
29
mei
2017
|
16:37
Europe/Amsterdam

PGB: maandloon Zvw-budget toch toegestaan

Budgethouders die hun zorgverlener betalen vanuit een zorgverzekeringswet (Zvw) budget, mogen dit voorlopig via een maandloon blijven doen. Eerder was het beleid dat het maandloon moest worden omgezet naar een uurloon. Door deze verplichte overgang zou een zorgverlener eenmalig een maand langer op zijn of haar geld moeten wachten: een onwenselijke situatie. Daarom heeft onlangs het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met de zorgverzekeraars besloten dat het maandloon voor bestaande zorgovereenkomsten wel mogelijk blijft.

Gevolgen voor budgethouders
Aanstaande donderdag 1 juni ontvangen de Zvw-budgethouders een brief van de SVB, waarin de verandering in het beleid wordt uitgelegd. Ook geeft de SVB in deze brief aan dat zij in de week van 12 tot en met 16 juni telefonisch contact opneemt om te vragen of de budgethouder het maandloon wil behouden, of dat zij toch wil overstappen naar een uitbetaling per uur aan de zorgverlener. Als het na een aantal pogingen niet is gelukt om de budgethouder aan de telefoon te krijgen, dan stuurt de SVB een brief met een duidelijke toelichting en een wijzigingsformulier. De budgethouder kan ook zelf contact opnemen; de gewenste wijziging kan direct telefonisch worden verwerkt.

Nieuwe zorgovereenkomsten

Voor nieuwe zorgovereenkomsten geldt de aanpassing niet: daar kunnen de budgethouder en de zorgverlener alleen nog kiezen voor een uurloon. Zodra het maandloon zonder financiële gevolgen voor de zorgverlener omgezet kan worden naar een uurloon, gaan zorgverzekeraars de wijziging alsnog doorvoeren. Dit is naar verwachting over 2 jaar.