Amstelveen,
26
april
2017
|
17:18
Europe/Amsterdam

Novum innoveert binnen en buiten SVB

Innoveren is noodzakelijk om de dienstverlening van de SVB te blijven verbeteren. Dat is de boodschap die bij de meeste van de ruim tweehonderd aanwezigen bleef hangen afgelopen donderdag 20 april. Op locatie Amstelveen vond namelijk de presentatie plaats van organisatie Novum. Voorheen was zij een onderdeel van de SVB met de naam Innovatielab. Dat is precies wat Novum blijft doen: innoveren! En vanaf nu binnen én buiten de SVB.

Novum werkt zelfstandig en onafhankelijk van de SVB. Juist om innovatief te kunnen zijn. En om niet de dagelijkse processen en systemen binnen de SVB te verstoren. Want ondertussen gaan de werkzaamheden van de SVB gewoon door. Het schip moet blijven varen.

Design sprints
Het doel van Novum is om zoveel mogelijk de burger te helpen. Dit doet zij door proces- en IT-systemen te blijven verbeteren. Daar is innovatie voor nodig. Novum probeert om voor elk probleem binnen 5 dagen een oplossing te bedenken. Dit worden ook wel ‘design sprints’ genoemd. Binnen die tijd werkt Novum de nieuwe oplossingen ook uit tot ‘prototypes’. Het prototype wordt direct getest. Op basis daarvan beslist Novum om het verder te ontwikkelen. De inspiratie voor een oplossing komt vooral van andere organisaties, start-ups en nieuwe technologieën. Het prototype (oplossing) wordt zó ontworpen dat deze voor zo veel mogelijk mensen is te gebruiken. Binnen én buiten de SVB.

Concrete ideeën
Omdat er geen tijd te verliezen valt, werden de deelnemers direct na de presentatie aan het werk gezet. In verschillende workshops werden ze geïnspireerd door nieuwe technologieën zoals ‘blockchain’, ‘mixed reality’ en ‘internet of things’. Deelnemers werden uitgedaagd om hun ideeën in de groep te delen. Zo hield een groepje zich bezig met het schetsen van een virtuele assistent. Zo’n assistent kan de klant op afstand stap-voor-stap helpen bij het invullen van een aanvraagformulier.

Vanaf nu kan iedereen een idee of uitdaging (probleem) indienen bij Novum via de website novum.nu.