Amstelveen,
17
januari
2017
|
11:43
Europe/Amsterdam

'Nooit Meer Auschwitz' Lezing door Timothy Snyder

Foto: David HammelburgOp woensdag 25 januari 2017 houdt Timothy Snyder, hoogleraar geschiedenis aan Yale University, de veertiende editie van de "Nooit Meer Auschwitz"Lezing. De lezing wordt georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies en de Sociale Verzekeringsbank. Bij deze gelegenheid ontvangt Snyder de Annetje Fels-Kupferschmidt Onderscheiding.

Let op: op dit moment zijn er wegens grote belangstelling geen kaarten meer beschikbaar.

Timothy Snyder
Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan Yale University. Hij is gespecialiseerd in Holocaust-studies en Oost Europa en beheerst tien Europese talen. Hierdoor is hij uitzonderlijk goed in staat bronnen en archieven in Duitsland en Centraal-Europa te bestuderen. Snyder laat ons vanuit zijn historisch onderzoek anders en kritisch kijken naar het beeld van de Holocaust.

In het decembernummer van Aanspraak* leest u een uitgebreid interview met Timothy Snyder. Hier kunt u Aanspraak online lezen (PDF).

Annetje Fels-Kupferschmidt Onderscheiding
Aan de lezing is een jaarlijkse onderscheiding verbonden: de Annetje Fels-Kupferschmidt Onderscheiding. Deze onderscheiding draagt de naam van de in 2001 overleden erevoorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Annetje Fels-Kupferschmidt. De onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op buitengewone wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het realiseren van de doelstellingen van het Nederlands Auschwitz Comité. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan Timothy Snyder.

De lezing terugluisteren
De lezing wordt gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Op dit moment zijn er wegens grote belangstelling geen kaarten meer beschikbaar. Wel kunt u de lezing na afloop terugluisteren op de website van het NMA-Comité.

De Sociale Verzekeringsbank
De Sociale Verzekeringsbank is de uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland, zoals het AOW-pensioen, de kinderbijslag, de persoonsgebonden budgetten (PGB) en de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO). Ook verzorgt de SVB de uitvoering van de Nederlandse wetten en regelingen die financiële ondersteuning bieden aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap-periode en hun nabestaanden.

De SVB vindt het belangrijk dat de boodschap ‘Nooit Meer Auschwitz’ ook onder jongeren levend blijft. Daarom zet zij zich op verschillende manieren in om de verhalen van haar klanten en hun nabestaanden door te geven aan volgende generaties.

*Aanspraak is het magazine dat de afdeling Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen binnen de SVB, in samenwerking met de Pensioen- en Uitkeringsraad, uitgeeft voor haar klanten.

 

Foto: David Hammelburg