Amstelveen,
11
oktober
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Kindernamen: wat mag wel en wat mag niet?

Hoe heurt het eigenlijk?

Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley? Geen probleem. Die voornamen zijn in Nederland al officieel geregistreerd. Dat geeft wel aan hoeveel vrijheid onze Naamwet geeft. Toch zijn er ook voornamen die worden geweigerd. Dat gebeurt als een voornaam ook een bestaande achternaam is of als er sprake is van een ongepaste naam, zoals een scheldwoord of een spottende naam. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan dus weigeren om een naam in te schrijven. Wie het daar niet mee eens is, kan de rechtbank verzoeken om de voornaam alsnog te wijzigen.

Tsjakkalotje

In 1977 nam Emile Ratelband de proef op de som. Bij de burgerlijke stand in Arnhem kwam hij zijn pasgeboren zoon aangeven. Frans, de eerste voornaam, leverde geen probleem op. Maar toen daarna Rolls Royce volgde, stak de dienstdoende ambtenaar daar een stokje voor. Dat gebeurde in 2001 nogmaals toen Ratelband zijn dochtertje de naam Tsjakkalotje wilde geven.

Miracle of Love

Een ander bekend voorbeeld van een geweigerde naam: Miracle of Love. De Amsterdamse ouders wilden dat in 1997 als derde naam laten registreren. Tevergeefs. De ambtenaar was onvermurwbaar. Na een gerechtelijke procedure kreeg de bewuste naam twee verbindingsstreepjes. Miracle-of-Love kon vervolgens wel worden ingeschreven.

Vernoeming

De vrijheid om zelf een naam te kiezen, kan ook de nodige stress opleveren. Want vindt maar eens een naam die super-origineel is en die tegelijkertijd in goede aarde valt bij familie en vrienden… Wat dat betreft was het voor 1970 een stuk makkelijker om een naam te kiezen. Toen was de keuze namelijk beperkt. Bovendien was het eeuwenlang gebruikelijk om kinderen naar familieleden te vernoemen. De eerstgeborenen kregen de namen van de grootouders en daarna kwamen de namen van ooms en tantes aan de beurt. Vernoemen gebeurt uiteraard nog steeds. Het is nu dus wachten op de eerste Smiley junior.

Bronnen: Het Meertens Instituut, Rijksoverheid.nl en het boek ‘Wie noemt zijn kind nu Chardonnay?’ van Maarten van der Meer.