Amstelveen,
21
mei
2019
|
11:12
Europe/Amsterdam

Kinderbijslag en een bijbaantje in de zomervakantie?

De eindexamens zijn (bijna) achter de rug. Tijd om te genieten van een welverdiende vakantie. Of is dit juist de periode om veel te gaan werken om extra geld te verdienen? Hoe zit het dan met deze bijverdiensten en de kinderbijslag? Ouders of verzorgers van 16- en 17-jarige kinderen ontvangen meestal nog kinderbijslag voor hun kind. Dan is het goed om te weten dat bijverdiensten van kinderen gevolgen kunnen hebben voor de kinderbijslag.

Extra bijverdienen mag, maar er zijn grenzen
Een kind mag niet meer dan € 1.296 netto per kwartaal bijverdienen om het recht op kinderbijslag te houden. Dit is vastgelegd in de Algemene kinderbijslagwet. In de zomervakantie mag een kind € 1.330 netto meer verdienen (dus € 1.296 + € 1.330). Het maakt daarbij niet uit of een kind thuis woont of uitwonend is. Als een kind meer dan dit bedrag verdient, krijgen de ouders/verzorgers geen kinderbijslag meer voor dat kwartaal. Ook het kindgebonden budget stopt dan. Als een 16- of 17-jarige extra uren werkt bij een werkgever waar het kind het hele jaar door ook werkt, dan geldt de vakantie-vrijstelling alleen voor de extra gewerkte uren. Werkt het kind extra uren bij een stage-werkgever dan geldt de vakantie-vrijstelling niet altijd. Precies weten hoe het zit? Lees dan hier verder.

Eindexamenleerling?
De zomervakantie is de periode tussen 2 schooljaren in. Doet een kind eindexamen? Dan start de zomervakantie eerder, vaak al in mei. Dan kan een kind dus eerder al extra bijverdienen, maar niet meer dan het maximumbedrag.

Waar is kinderbijslag ook alweer voor bedoeld?
Wie in Nederland woont of werkt en minderjarige kinderen heeft, heeft recht op kinderbijslag. Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding.

Elk kwartaal wordt in Nederland aan 1,9 miljoen gezinnen voor 3,3 miljoen kinderen kinderbijslag uitgekeerd. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zorgt hiervoor. De kinderbijslag is na de AOW de grootste regeling die de SVB uitvoert. Nu de zomervakantie voor de deur staat, krijgt de SVB krijgt veel vragen over bijverdienen en recht op kinderbijslag.

Geef wijzigingen door!
Als een jongere meer dan €1.296 netto per kwartaal bijverdient, of meer dan €1.330 verdient met vakantiewerk, moet de SVB beoordelen of dit gevolgen heeft voor de kinderbijslag die de ouders of verzorgers ontvangen. Het is dus belangrijk (en verplicht!) om de SVB zo snel mogelijk te informeren. Dat kan heel gemakkelijk, via MijnSVB (inloggen met DigiD).