Amstelveen,
11
april
2019
|
13:10
Europe/Amsterdam

Inloggen over de Europese grenzen heen

Sinds deze maand is het voor burgers binnen de Europese Unie (EU) makkelijker en veiliger om digitaal zaken te regelen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Burgers uit Duitsland, België, Spanje, Kroatië en Estland kunnen nu zonder DigiD inloggen op Mijn SVB. Zij kunnen voortaan namelijk inloggen op Mijn SVB met het inlogmiddel dat in hun woonland wordt gebruikt. De enige voorwaarde is dat dit inlogmiddel is goedgekeurd door de EU. Daarnaast moeten burgers over een Nederlands Burgerservicenummer (BSN) beschikken.

Gemak voor de burger
Wie bijvoorbeeld in Duitsland woont en AOW ontvangt, moest tot voorkort een DigiD hebben om in te kunnen loggen op Mijn SVB. Veel burgers hebben echter ook een officieel inlogmiddel in hun woonland. In Duitsland is dit bijvoorbeeld ‘der neue Personalausweis’. Burgers hebben nu niet langer een DigiD nodig, zij kunnen op Mijn SVB inloggen met hun eigen, nationale inlogmiddel. Dat maakt zaken doen met de SVB een stuk eenvoudiger.

SVB eerste overheidsorganisatie
De SVB is de eerste overheidsorganisatie in Nederland die inloggen met een Europees erkend inlogmiddel introduceert waarbij gebruik wordt gemaakt van het BSN.

Theo Bolhuis, manager online dienstverlening bij de SVB: ‘Sinds deze maand kunnen burgers in Duitsland, België, Spanje, Estland en Kroatië met het nationale inlogmiddel inloggen op Mijn SVB. De andere EU-landen gaan één voor één aansluiten. We vinden dit belangrijk omdat we van veel klanten in het buitenland te horen krijgen dat het aanvragen van een DigiD een flinke barrière is. Mensen die in het buitenland wonen en die niet over de Nederlandse nationaliteit beschikken, kunnen geen DigiD aanvragen. Mensen die wel de Nederlandse nationaliteit hebben moeten DigiD persoonlijk aanvragen bij de balie van de Nederlandse ambassade in het woonland – en die ligt vaak niet om de hoek. Hiermee wordt het voor deze klanten stukken makkelijker en overzichtelijker om zaken met ons te doen.

Mirjam Gerritsen, Projectleider Logius: ‘Met de aansluiting van de SVB op de eIDAS-infrastructuur is een grote stap gezet in het veiliger delen van BSN's in Nederland. Niet alleen de SVB, maar ook andere overheidsdienstverleners gaan hier de komende jaren profijt van hebben. ”

Deel deze release