Amstelveen,
17
mei
2018
|
15:45
Europe/Amsterdam

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland is populair. Dat laten cijfers van de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs (Nuffic) zien. Voordat de reis begint, moeten studenten het een en ander regelen. De SVB adviseert studenten om op de website van de SVB te controleren of een buitenlandstudie gevolgen heeft voor hun volksverzekeringen.

Verzekerd voor Wet langdurige zorg

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Als je verzekerd bent voor de Wlz, ben je ook automatisch verzekerd voor de Zorgverzekeringswet. Je bent dan verplicht om een Nederlandse basiszorgverzekering af te sluiten.

Bij een studie in het buitenland blijven studenten in de meeste gevallen verzekerd voor de Wlz en ook voor de andere volksverzekeringen zoals de AOW en de Kinderbijslag. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als een student tijdens de studie gaat werken of stage gaat lopen tegen een loon of vergoeding. Op de website van de SVB is precies terug te lezen welke situatie van toepassing is.

Meer informatie

De website www.wilweg.nl is een initiatief van Nuffic. Op deze website kun je makkelijk informatie vinden over studeren in het buitenland. Zij hebben een handige checklist opgesteld. En hou natuurlijk ook de website van DUO in de gaten!

Eerder publiceerde de SVB een artikel over de ruim 200.000 studenten die ieder jaar in het buitenland gaan studeren. Dit artikel kun je hier lezen.