Amstelveen,
29
februari
2016
|
10:55
Europe/Amsterdam

Minder geboortes op schrikkeldag

In 2016 heeft februari weer een extra dag, de schrikkeldag. En iedere schrikkeldag weer worden er minder kinderen geboren dan op een andere (willekeurige) datum. In de statistieken is te zien dat er op een schrikkeldag zo’n 438 kinderen worden geboren, dit is bijna 10% minder dan op een gewone dag. Dan zijn het er namelijk zo’n 480.

Proberen ouders de dag van de bevalling te beïnvloeden zodat hun kindje niet op schrikkeldag geboren wordt? In sommige gevallen kunnen ouders de datum van de bevalling kiezen en het lijkt erop dat ze dan voor de dag ervoor of erna gaan. Misschien wel logisch, want wordt je kindje op schrikkeldag geboren, dan is hij of zij maar één keer in de vier jaar ‘echt’ jarig!

Nog andere leuke weetjes over geboortes
Er worden in Nederland gemiddeld 480 kinderen per dag geboren. In het weekend worden er gemiddeld 414 kinderen geboren. En op vrijdag en maandag worden er gemiddeld 497 kinderen geboren. De overige dagen (dinsdag, woensdag en donderdag) bevallen er 512 vrouwen van een kind.

Voor de kinderen die geboren zijn op 29 februari is er per april recht op kinderbijslag. De kinderbijslag wordt achteraf uitbetaald. Rond 1 juli ontvangen ouders dus voor het eerst kinderbijslag. Is de baby het eerste kindje dat wordt geboren binnen het gezin? Dan moet de kinderbijslag wel worden aangevraagd. Dat kan heel gemakkelijk op de website van de SVB: www.svb.nl. Zijn er al kinderen waarvoor de ouders kinderbijslag ontvangen? Dan wordt de kinderbijslag automatisch aangepast.