Amstelveen,
25
november
2019
|
16:17
Europe/Amsterdam

Extra ondersteuning voor grensinfopunten

Ruim 100.000 mensen reizen dagelijks voor hun werk tussen Nederland, Duitsland of België. Of zij wonen vlak over de grens. Voor deze groep kan andere sociale zekerheidswetgeving gelden. Daarom zijn er door heel Nederland tien grensinfopunten geopend. Dit zijn kennisloketten waar iemand die vragen heeft over de gevolgen van de verschillen in sociale zekerheidswetgeving terecht kan. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt de grensinfopunten vanaf 2020 elk jaar met 1 miljoen euro. Daarnaast wordt er voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de grensinfopunten faciliteert, per jaar €900.000,- beschikbaar gesteld. Meer informatie over de grensinfopunten is ook te lezen op: www.grensinfo.nl. 

De Sociale Verzekeringsbank en de grensinfopunten
De SVB zorgt er, namens alle betrokken instanties, voor dat de grensinformatiepunten worden voorzien van actuele informatie over de verschillen in sociale zekerheidswetgeving. Ook verzorgt de SVB opleidingen over sociale zekerheid voor medewerkers van de grensinfopunten, via de Bureaus voor Belgische en Duitse zaken.

Verschillen in regelgeving per land
De regels voor pensioenen, kinderbijslag, belastingen of zorgverzekeringen zijn in elk land anders. Het is door deze verschillen lang niet altijd duidelijk wat wonen of werken over de grens betekent voor iemand. De grensinfopunten helpen burgers die over de grens gaan wonen, werken of studeren met persoonlijke informatie in begrijpelijke taal.

Deel deze release