Amstelveen,
04
juni
2019
|
14:37
Europe/Amsterdam

Derdenbeding in PGB-zorgovereenkomst voor Wlz

Vanaf 1 juli 2019 moet in alle Wlz-zorgovereenkomsten voor PGB een derdenbeding zijn opgenomen. Deze bepaling is opgenomen in de standaard modelovereenkomsten die worden gebruikt door houders van een persoonsgebonden budget. Het derdenbeding wordt door de budgethouder en de zorgverlener vastgelegd in de zorgovereenkomst.

Wat moet de budgethouder doen?
Budgethouders met zorgovereenkomsten zonder derdenbeding hebben een brief ontvangen. Daarin wordt gevraagd of zij een nieuwe overeenkomst willen opsturen. Op deze pagina staat uitgelegd hoe de budgethouder of vertegenwoordiger dit precies kan regelen.

Onterechte uitbetaling
Een zorgovereenkomst wordt afgesloten tussen de budgethouder en zorgverlener. Het derdenbeding zorgt ervoor dat een derde partij (het zorgkantoor) geld kan terugvorderen bij de zorgverlener.

Hoe gaat dat?
Als eerst wordt er gekeken of de budgethouder iets te verwijten valt. De budgethouder is namelijk de eerst verantwoordelijke voor het voldoen aan de eisen. Het zorgkantoor kan het bedrag terugvorderen onder de volgende twee voorwaarden:

  1. De pgb-verstrekker heeft het pgb ingetrokken of herzien;
  2. De intrekking of herziening is het gevolg van het toerekenbaar handelen van de zorgverlener

Een voorbeeld van toerekenbaar handelen van de zorgverlener is het declareren van zorg die niet geleverd is. Ook het aanleveren van een declaratie met onjuiste gegevens of het declareren van andere zorg dan is afgesproken, kan ertoe leiden dat een bedrag wordt teruggevorderd.

Per Saldo over het derdenbeding
Belangenorganisatie Per Saldo zegt over het derdenbeding op haar website: “Wij zijn blij met deze verplichting. Hierdoor zijn budgethouders beter beschermd tegen aantoonbare fraude door de zorgverlener. Voorheen was de budgethouder altijd verantwoordelijk.”

Deel deze release