Amstelveen,
15
augustus
2017
|
08:35
Europe/Amsterdam

‘De mens achter de oorlogsgeschiedenis van Nederlands-Indië’

SVB Magazine ‘Aanspraak’ belicht oorlogsverhalen uit Nederlands-Indië

Het thema van de Nationale Indië Herdenking 2017 is ‘Verhalen Over Leven’ en gaat over de onbegrensde kracht van persoonlijke verhalen. Het Magazine ‘Aanspraak’ van de SVB staat daarom in deze periode ook in het teken van verhalen over de oorlog in Nederlands-Indië.

Inmiddels is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië bezette op 8 maart 1942. Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarom is er jaarlijks op deze dag de Nationale Indië Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Persoonlijke ervaringen en verhalen hierover van direct betrokkenen van oorlog en verzet leven door in de huidige en komende generaties.

‘Veel mensen delen nu pas hun verhalen’

Communicatiemedewerkster Ellen Lock verzorgt de interviews in ‘Aanspraak’ en legt uit waarom het blad zo geliefd is bij de lezers: ‘In de tijd van de Indische herdenkingen nemen wij drie persoonlijke oorlogsverhalen in het blad op over de nog altijd onderbelichte Nederlands-Indische oorlogsgeschiedenis. Veel mensen uit het voormalige Nederlands-Indië hebben jarenlang gezwegen en delen nu pas hun verhalen. Verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen vinden het belangrijk om hun verhalen door te geven, zodat komende generaties ervan kunnen leren. Ook weet niet iedereen dat er vlak na de oorlog in Nederlands-Indië nog een bloedige onafhankelijkheidsstrijd heeft plaatsgevonden, waarbij de Indonesiërs zich keerden tegen de koloniale en Indo-Europese bevolking. In de september-editie 2017 van Aanspraak vertellen Henk Anthonijsz, Jan Mobach en Wyneke de Geus over hun persoonlijke ervaringen.’

Zo’n 26 000 personen ontvangen nog oorlogsgerelateerde pensioenen en uitkeringen,

Manager Martien Nieuwenhuizen van de SVB-afdeling Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen vertelt: ‘Momenteel ontvangen nog zo’n 26.000 cliënten een pensioen of een uitkering op grond van de Nederlandse wetten en regelingen voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen, waaronder velen die de oorlog en de daarop volgende gewelddadigheden in Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Deze cliënten en belangstellenden ontvangen het magazine ‘Aanspraak’'.

Lees meer: op de SVB-website zijn ook eerdere edities van de Aanspraak te lezen. Daarnaast zijn verschillende verhalen gebundeld in het boek ‘Kom vanavond met verhalen’. Dit boek is nog aan te vragen via aanspraak.wvo@svb.nl – zolang de voorraad strekt.