Amstelveen,
15
augustus
2018
|
13:25
Europe/Amsterdam

Video: Nationale Herdenking 15 augustus 2018

De Geest Overwint

“De Geest Overwint” is het thema van de Nationale Herdenking op 15 augustus 2018, die plaatsvindt bij het Indisch Monument in Den Haag. Dit is de datum waarop we alle slachtoffers van de oorlog van het Koninkrijk der Nederlanden tegen Japan in de Tweede Wereldoorlog herdenken. Het thema is een ode aan de veerkracht van een generatie die de verschrikkingen van de oorlog in Azië en de gevolgen daarvan met zich meedraagt.

Aanspraak

Schrijver Geert Mak is de spreker bij de Nationale Herdenking op 15 augustus 2018. Een interview met hem is te lezen in de september-editie van het Magazine Aanspraak van de Sociale Verzekeringsbank en de Pensioen- en Uitkeringsraad. Daarnaast staan er bijzonder indrukwekkende verhalen in met de heer Ben Urich, ex-dwangarbeider aan de Birmaspoorweg, die tijdens de Nationale Dodenherdenking 2018 op de Dam de krans legde namens de oorlogsslachtoffers in Azië. Het interview met mevrouw Josje Nieuwenhuys gaat over het leven in de Japanse vrouwenkampen op Sumatra.

Betekenis

De Afdeling Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen van de Sociale Verzekeringsbank is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Nederlandse wetten en regelingen voor oorlogsgetroffenen. Thea Meulders is één van deze getroffenen. Als overlevende van de Japanse kampen in Nederlands-Indië is zij lid van de Cliëntenraad Verzetsdeelnemers & Oorlogsgetroffenen. In deze video vertelt zij wat deze wetten voor haar betekenen.