Amstelveen,
06
oktober
2017
|
08:42
Europe/Amsterdam

Blog: van manager naar coach

Facilitair manager Hans de Jonge over coachend leiderschap

Facto.nl publiceert deze week een blog van SVB's facilitair manager Hans de Jonge. Wij publiceren deze ook;

Veel managers – en ik schaar me daar zelf ook onder – hebben de neiging de eigen oplossing voor een probleem als dé oplossing te zien en daar naartoe te managen. Ze gaan voorbij aan wat de legendarische voetbalcommentator Hugo Walker vaak zei: “Ik zou het persoonlijk anders doen, maar dit is ook goed”, waarmee hij eigenlijk bedoelde dat er meerdere mogelijkheden zijn om tot een oplossing te komen cq een einddoel te bereiken.

Coachend leiderschap

Het FM-domein begint coachend leiderschap aarzelend te ontdekken. Leidinggevenden bepalen niet langer het “hoe” , maar inspireren op het “waarom”, sturen op het “wat” en medewerkers krijgen met elkaar de ruimte om het “hoe” in te vullen. En dat heeft meerwaarde, want als een medewerker zelf de puzzel mag oplossen geeft dit veel meer voldoening en werkplezier dan stalorders uit te voeren.

Omleren

Dit klinkt natuurlijk erg mooi maar in de praktijk is dat niet zo makkelijk. Neem de transformatie van manager naar coach, dat gaat niet vanzelf. Vaardigheden waarmee de manager voorheen het verschil kon maken moeten nu worden “omgeleerd”. Op de handen zitten in plaats van ze uit de mouwen te steken (iets dat voor een gemiddelde FM’er als ‘doener’ toch behoorlijk lastig kan zijn). Zien dat een andere weg naar het doel ook een prima route kan zijn. Juist dát proces faciliteren is coaching.

Zien dat een andere weg naar het doel ook een prima route kan zijn

De hamvraag is dan ook: durven we als facilitair manager de bal (meer) bij de medewerker te leggen? Misschien dat een ander citaat van Hugo Walker hier wel passend is. Toen een voetballer in plaats van de bal aan een medespeler af te spelen, deze verrassend in de kruising joeg, luidde zijn commentaar: “Balletje breed lijkt me de beste oplossing, maar dit is ook niet slecht.”

 Hans de Jonge, manager Accountmanagement Facilities