Amstelveen,
25
januari
2018
|
11:21
Europe/Amsterdam

Blog: Schulden? Kleine stapjes, groot effect.

Blog door Jacco Walters, projectleider schulden bij de SVB

In het regeerakkoord staan verschillende passages over schulden geschreven. “Eén op de tien huishoudens heeft problematische schulden. Daarnaast loopt een grote groep het risico om problematische schulden te krijgen. Het kabinet wil het aantal mensen met problematische schulden terug dringen en mensen met schulden effectiever helpen.”

En hoe kan de Sociale Verzekeringsbank mensen met schulden helpen?

Sinds vorig jaar ben ik samen met mijn collega’s bij de Sociale Verzekeringsbank bezig met de aanpak van schulden van onze klanten. Samen met gemeenten zetten we projecten op om mensen met schulden te helpen. Of om schulden te voorkomen. Bijvoorbeeld met de gemeente Groningen werken we samen. Wij zien namelijk als er beslag wordt gelegd op een uitkering van onze klanten wanneer zij schulden hebben bij derden. We vragen deze klanten dan of zij hulp willen via de gemeente. Als zij dat inderdaad willen, dan zorgen wij ervoor dat de gemeente contact met hen opneemt. Of we proberen voor mensen die een nabestaandenuitkering ontvangen en waarvan de uitkering gaat eindigen, een plek op de arbeidsmarkt te realiseren. En deze week was al het project dat we doen met de gemeente Utrecht in de media.

Signalen van klanten herkennen

We beginnen vanuit de kennis die wij over onze klanten hebben. Wij weten bijvoorbeeld wanneer er beslag wordt gelegd op een AOW. Of we krijgen signalen aan de telefoon. Waarom belt iemand bijvoorbeeld over de kinderbijslag drie dagen voordat deze gestort wordt? Die datum staat vast. Dus dan kan er iets aan de hand zijn. We leren onze collega’s die klantcontact hebben verder te kijken dan alleen de uitvoering van de wetten. Wat betekent ons werk voor onze klanten? Hoe kunnen wij hen helpen in moeilijke situaties? De projecten die we al doen met gemeenten zijn klein te noemen, maar voor onze klanten hebben ze vaak een groot effect.