Amstelveen,
25
januari
2017
|
09:30
Europe/Amsterdam

Bijeenkomst beslagvrije voet bij bankbeslag

Als iemand niet kan voldoen aan zijn financiële verplichtingen, dan kan het zijn dat er beslag wordt gelegd door overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders. Het is nu bij wet zo geregeld dat zij ook beslag kunnen leggen op het geld dat een burger op de bank heeft staan.

Beslagvrije voet
In zo’n situatie wordt beslag gelegd op het spaargeld en de lopende rekening van de burger. De bank moet hieraan meewerken. Er hoeft in dit geval geen rekening te worden gehouden met de beslagvrije voet. Dit is het deel van het inkomen dat iemand minimaal nodig heeft voor levensonderhoud. Hierdoor kunnen burgers onder het bestaansminimum komen en financieel verder in de problemen raken.

Bijeenkomst Nationale ombudsman
De Nationale ombudsman wil dat veranderen. De ombudsman organiseert daarom een bijeenkomst met staatssecretaris Klijnsma van SZW, de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), de SVB, Belastingdienst, UWV, DUO, LBIO en CJIB om samen de mogelijkheden voor een oplossing te verkennen. 

Schuldenproblematiek en de SVB
De SVB heeft het onderwerp ‘schulden onder burgers’ hoog op de agenda staan. Ruud van Es, lid Raad van bestuur: ‘De sociale zekerheid in ons land is zo ontworpen dat mensen niet onder het bestaansminimum komen. We nemen dan ook graag deel aan de bijeenkomst die de Nationale ombudsman organiseert. Zo gaan we als gezamenlijke overheidsinstanties hierover in gesprek. Daarnaast zijn we binnen onze eigen organisatie al langere tijd bezig om te bepalen wat wij kunnen betekenen voor burgers waarvoor armoede dreigt.’