Amstelveen,
24
januari
2018
|
21:00
Europe/Amsterdam

15e 'Nooit meer Auschwitz' lezing

Op woensdag 24 januari organiseerden het Nederlands Auschwitz Comité, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de Sociale Verzekeringsbank voor de vijftiende keer de ‘Nooit meer Auschwitz’ lezing. De lezing is gehouden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Aanspraak

Professor Dr. Deborah Esther Lipstadt sprak deze vijftiende lezing uit. Zij is Amerikaans hoogleraar in moderne Joodse geschiedenis en Holocauststudies aan de Emory-universiteit in Atlanta. In een interview dat eerder werd gepubliceerd in het magazine Aanspraak gaf Lipstadt al een inkijkje in de manier waarop zij haar studenten lesgeeft: ‘Het is mijn taak om over de Holocaust te onder­wijzen. Ik behandel alle verschillen­de elementen die de Holocaust mogelijk hebben gemaakt.’

Dagelijks contact
Namens de SVB was onder andere Antoine Beljaars aanwezig bij deze vijftiende ‘Nooit meer Auschwitz’ lezing. Beljaars is manager van de afdeling waar verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen worden geholpen door de SVB.
Beljaars: ‘Dagelijks hebben wij bij de SVB contact met mensen die de verschrikkingen van de holocaust hebben meegemaakt, en de lezing zorgt ervoor dat we ons wederom realiseren welke ingrijpende gevolgen de holocaust heeft gehad. De lezing van mevrouw Lipstadt heeft me diep geraakt. Zo’n periode uit de wereldgeschiedenis mogen we nooit vergeten. Het herinnert me er weer extra aan waarom en voor wie we dit werk bij de SVB voor doen.'

Deborah Lipstadt ontving na afloop van de lezing een onderscheiding (een glazen zandloper - ontworpen door Jan Wolkers - die symboliseert dat de tijd in Auschwitz stil bleef staan) van Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité.

Vlnr: Deborah Lipstadt, Jacques Grishaver, staatssecretaris Paul Blokhuis.

(foto Ellen Lock)

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verzorgt onder andere de uitkeringen voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen. Dit doet de organisatie in opdracht van de Pensioen- en uitkeringsraad (PUR). Meer informatie over de regelingen is hier te lezen.